Channel

Uit Wikilexis
Ga naar: navigatie, zoeken

Een channel is een verzameling producten (dochterbestand), teksten, formulieren en workflows, waarmee een consumer producten kan zoeken en boeken.

Een channel is de outbound tunnel van databank naar consumer. Een label is een inbound tunnel van producer naar databank . Een channel heeft een server kant (databank) en cliënt kant (gebruiker). De infrastructuur is generiek (een commonality), een channel is specifiek (community). Een channel is een soort tunnel tussen de infrastructuur en het eigen portaal van een afnemer. Een channel (afnemer) is de spiegel van een label (aanbieder): Gegevens: producer -> commonality -> afnemer Boekingen: consumer -> commonality -> producer

Met de infrastructuur alleen is het nog niet mogelijk om data om te zetten in informatie zodat je producten kunt zoeken en boeken. Met een channel kun je data via een dochterbestand/filter distribueren en daarna importeren of exporteren en daarna omzetten in relevante data of data met betekenisvolle relaties (informatie).

In een databank staan alleen ruwe data (voorbeeld geboortedatum). Via een channel wordt dit informatie (betekenisvolle ruwe data, op 31-12-2013 is iemand met geboortedatum 13-11-1965: 48 jaar).

Tussen database en channel zit een filter die van data informatie maakt. Er zijn verschillende soorten channels:

  • Catalogus (direct aangesloten op commonality)
  • Fileservice (losse files uitleveren, deels manueel, files via e-mail, prikbord of cloud)
  • Webservice (geautomatiseerd voeden andere databank)