DataCommon

Uit Wikilexis
Ga naar: navigatie, zoeken

Een data common, data gemeenschappelijkheid of ook wel algemene datanutsvoorziening genoemd is naar analogie van het elektriciteitsnetwerk, een netwerk waar vragers en aanbieders van content (data) op zijn aangesloten.


Data als een nutsvoorziening

Het feit dat we als mens water, gas, stroom en bijvoorbeeld mobiliteit als een nutsvoorziening hebben ontwikkeld heeft veel bijgedragen aan onze welvaart en ons welzijn. Een belangrijke component die we nog missen is data als een nutsvoorziening. Dan bedoelen we niet alleen publieke data, maar alle data die gebruikt wordt voor het stromen van toegevoegde waarde van aanbieder naar vrager. Het doel is om dit zo frictieloos mogelijk te doen. Dan helpt het niet als elke organisatie haar eigen databank en website heeft.

Aanbieders kunnen op een eenduidige wijze (ontologie) data aanbieden en toegankelijk maken voor degene die via een (eigen) portaal (ook wel communitysoftware genoemd) data kan omzetten in informatie. Hiervoor moeten aanbieder en afnemer beide de verbinding open zetten.

Met communitysoftware gekoppeld aan een algemene datanutsvoorziening, kun je tijd- plaats en organisatieonafhankelijk werken. Data bevinden zich goed beveiligd in nutsvoorziening en zijn overal eenvoudig toegankelijk. Basisgegevens zijn de grondstof voor informatie en moeten even simpel beschikbaar zijn als bijvoorbeeld elektriciteit en water.

Het is reëel te verwachten dat bij gratis platformen zoals Facebook en Google, de gebruiker het product is. Het zou beter zijn als de gebruiker eigenaar is van zijn of haar eigen data en ook invloed heeft op het beleid en de strategie van het platform. Hiervoor betaal je strak enkele tientjes per maand voor de aansluiting op een algemene datanutsvoorziening, vergelijkbaar met bijvoorbeeld je aansluiting bij je nutsbedrijf. Je betaalt dan voor de voorziening, maar aanbieders op dit netwerk bieden producten met korting omdat ze geen advertentiekosten hebben. Deze korting is meestal veel hoger dan een paar tientjes per maand.

Analogie met elektriciteitsnetwerk:

  • Stroom = Data
  • Stopcontact = Datacontact
  • Televisie (zet stroom om in beld) = Applicatie of App (zet data om in informatie)
  • + = Aanbod (toegevoegde waarde stroomt van aanbod naar vraag)
  • - = Vraag
  • Weerstand = frictie (waarde frictieloos van aanbod naar vraag laten sromen, stroom zonder weerstand van + naar -)
  • Prosumer: we voegen data toe en nemen data af. Als je zonnepanelen hebt voeg je stroom toe en neem je af, allemaal via hetzelfde netwerk, grid of nutsvoorziening.

Wel of niet in handen van de overheid

Weconomics ziet de overheid als een middel om commonalities te organiseren. Het is een vorm van organiserend vermogen en de huidige manier is niet de enige manier. Wat belangrijker is bij de ontwikkeling van een datanutsvoorziening is de invulling van een van de 7 verbindingselementen bij een gemeenschap of community: governance.

Zie ook:

Weconomics infrastructuur

Weconomics analyse boek