Community

Uit Wikilexis
Ga naar: navigatie, zoeken

Gemeenschap en praktische uitvoering van domein.

Een community werkt met een of meerdere commonality(s).

Er zijn vele definities van communities. Soms wordt een website waarmee een organisatie met haar klanten communiceert al een community genoemd (dit is een 1:n community, bijvoorbeeld Microsoft met haar klanten).

Bij een Weconomics community is er sprake van n:n relaties (veel producer(s) en consumer(s)).

Een Weconomics community werkt met het Weconomics organisatiemodel, de Weconomics infrastructuur, het Weconomics programma en de Weconomics afspraken

Een community is een gemeenschap en de uitvoering van een domein in de praktijk. Domein is meer theoretisch/modelmatig, een community is de uitvoering hiervan in de praktijk. Een Weconomics community is een community die werkt met het Weconomics organisatiemodel, de infrastructuur en het transitieprogramma. Een community werkt samen met een communitysoftwareleverancier (netwerkleider) die de verbindende infrastructuur verzorgt. Als rechtspersoon kun je communitypartner worden via een local group.

Voordat een community tot verbinding komt is het belangrijk een visie te hebben op organiseren in het algemeen: waarom werken we en waarom organiseren we dat? Daarnaast is het belangrijk een gedeelde analyse te hebben over de context (wat zijn kansen en bedreigingen in de context van de 21e eeuw?). Daarna kun je verbinden. Weconomics onderscheidt 10 belangrijke verbindende factoren voor communities: zie Weconomics boek6, paragraaf 2.3.

Er zijn vele definities van communities. Soms wordt een website waarmee een organisatie met haar klanten communiceert al een community genoemd (dit is een 1:n community, bijvoorbeeld Microsoft met haar klanten).

Bij een Weconomics community is er sprake van n:n relaties (veel aanbieders en vragers).

Een Weconomics community kan verschillende verdienmodellen aan, bijvoorbeeld: de aanbieder betaalt (bijvoorbeeld vast bedrag per gebruiker, periode, transactie of bijvoorbeeld afhankelijk van prijs product) de vrager betaalt (bijvoorbeeld vast bedrag per gebruiker, periode, transactie of bijvoorbeeld afhankelijk van prijs product) een combinatie van beide