Boeking

Uit Wikilexis
Ga naar: navigatie, zoeken

Een boeking is een verrichting die ontstaat, door een subject (mens) te verbinden aan een object (middel). Een verbinding van een subject aan een instrument is nog geen boeking. Een instrument heeft nog geen producer gekoppeld, in tegenstelling tot een product. Instrumenten die gekoppeld worden aan een mens, worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld een opleidingsplan.

Aan een boeking zit een workflow verbonden en de boekingsmodule is onderdeel van de kerninfrastructuur, voor het vastleggen en uitvoeren van boekingen. Een boeking is een koppeling van data uit twee andere kernmodules: product (voorbeeld cursus) en contact (voorbeeld cursist). Een boeking kan leiden tot een transactie, wanneer producer en consumer op moment van boeken niet hetzelfde zijn.

Een boeking is een transactie waarbij een product overgaat van producer naar consumer. Een boeking is een verbinding van één contact (bijvoorbeeld een cursist) aan één product (bijvoorbeeld een cursus). Aan een boeking zit een workflow gekoppeld die de hele transactie uitvoert van vooraanmelding tot en met gearchiveerd. Het boekingsproces is een primair proces waar verschillende rollen van verschillende organisaties slim met elkaar samenwerken.

Boekingen kunnen verzameld worden tot een:

  • event: één product met meerdere contacts, bijvoorbeeld een groepstraining.
  • case: één contact met meerder producten, bijvoorbeeld bij een expat
  • project: meerdere producten met meerdere contacts

Zowel een event, case als project kan een eigen workflow hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij een event in één keer een hele groep uitgenodigd kan worden, of een locatie wijzigingen kan ontvangen. Bij een case is het kritisch pad belangrijk. Welk proces moet op welk proces wachten en wat is de totale doorlooptijd. Bij een project worden deze twee workflows samengevoegd. Ook kunnen aan een boeking orders gekoppeld en aan orders facturen. Een order kan meerdere boekingen bevatten en een factuur meerdere orders. Het is mogelijk bijvoorbeeld per kostenplaats, per week een order aan te maken en per maand een batchfactuur te genereren. Uiteraard zijn de onderliggende boekingsgegevens beschikbaar voor controle.

  • Een boeking is koppeling van een persoon (contact, subject, kleinste bouwsteen) aan een product object al dan niet met voorkeur startdatum, locatie etc.
  • Via de persoon kunnen ook aan de persoon gekoppelde organisatiekenmerken in het boekingspakket gekopieerd worden zoals kostenplaats, functie etc. Deze zijn afhankelijk van de channel waarmee geboekt wordt invoerbaar of komen binnen via een prefill, webservice etc.